Der var engang en Ole Opfinder i Odder...

... som fandt på, at han ville være cykelmekaniker.

Det blev han så d. 20. april 1931, hvor han - også bedre kendt som Viggo Rasmussen - fik sit næringsbevis. Og det viste sig, at det faktisk ikke var så tosset en idé endda.

I Odder var Viggo Rasmussen kendt som lidt af en Ole Opfinder, og han huskes i dag også som den første i byen, som fik fjernsyn.

Men d. 20. april 1931 var nu i særdeleshed en stor dag for Viggo Rasmussen. Med sit spritnye næringsbevis kunne han nemlig slå sig ned som selvstændig cykelhandler og cykelmekaniker.

Han åbnede derfor sin forretning - Viggo Rasmussen - på hjørnet af Asylgade og Tornøegade mellem Odder Station og Odder Sognekirke. Faktisk lige dér, hvor Viggo Rasmussens Eftf. den dag i dag fortsat har til huse.

Butikken voksede stille og roligt, og den 1. maj 1943 fik Viggo Rasmussen en ung mand i lære. Den unge mand, Svend Aage Sørensen ville nu hellere have været noget andet. Eller - han ville i hver til fald meget hellere have været hos een af byens andre cykelforretninger.

Men - han blev nu alligevel hængende i værkstedet hos Viggo Rasmussen, for der var faktisk slet ikke så ringe et sted at være. Og i 1959 overtog Svend Aage Sørensen butikken sammen med sin makker Holger. Butikken blev i den anledning omdøbt til Viggo Rasmussens Eftf.

21 år senere - i 1980 blev der ansat en ny ung mand som lærling og fejedreng i butikken. Lige som Svend Aage, ville den unge mand, Finn Christensen egentlig også meget hellere have været noget andet.

Han ville nemlig hellere være tømrer - men kom dog heller ikke ud af værkstedet tids nok til at undgå, at han overtog forretningen som 3´dje "generation". Generationsskiftet d. 5 oktober 1993 skete dog uden at skifte navn. Viggo Rasmussens Eftf. var jo slet ikke så tosset et brand i Odder endda - selv om Finn Christensen som efterfølgerens efterfølger ikke hed noget i nærheden af Rasmussen.

Sammen med forretningen var Finn Christensen også nødsaget til at overtage butikkens nye lærling, Arne Christensen. Han var startet i 1991 og mange husker ham måske også som Arne med hår - og Finn havde nu fået sin lillebror på lønningslisten.

Ligesom Finn og Svend Aage ville Arne faktisk også meget hellere have været noget helt andet. Han ville nemlig hellere være bager.

Men tiden gik - og Arne Christensen blev mere og mere korthåret og lige som alle de andre før ham, endte det også med, at Arne Christensen blev hængene i værkstedet.

Og det gør han faktisk stadig den dag i dag - hvor han dog stadig må "nøjes" med titlen "Cykelmekaniker hos Viggo Rasmussens Eftf."

Det skal selvfølgelig også nævnes, at Svend Aage Sørensen naturligvis stadig kommer forbi butikken. Mindst en gang om ugen - og helst fredag formiddag - diskes der op med brød og basser i baglokalet til The Filthy Few. Og så kan Svend Aage også lige sikre sig, at alt er, som det skal være, og at de unge "lømler ikke træder ved siden af.

Men det er det - og det gør (tør) de naturligvis ikke.

Og selv om ingen af dem, som har været - og fortsat er at finde hos Viggo Rasmussens Eftf. - egentlig slet ikke ville have været der, er de der faktisk endnu. Og der er stadig den samme og velkendte gode service og altid mulighed for at få gode råd og vejledning i (næsten) alt, der har med de to-hjulede at gøre.

Hvis skufferne, gulvet, reolerne og værktøjet på vægge og i skuffer på værkstedet hos Viggo Rasmussens Eftf. i Odder kunne fortælle historier, ville det ikke være småting, der kunne berettes om. Her i værkstedet på hjørnet mellem Asylgade og Tornøegade er hele verdenssituationen gennem tiderne nemlig blevet drøftet mere end een gang.

Og det bliver den nu stadig, og det kan nu heller ikke afvises, at der siden den 20. april 1931 desuden er blevet vendt en enkelt lokalhistorie eller to, når der for alvor er sket noget nyt og spændende på Odder kanten.

Men - der er da også sket noget nyt. Det er faktisk lykkedes skribenten at finde et ganske ukendt foto af cykelmekaniker Arne - med hår. Om det er fra de glade dage på Edelweiss vides ikke - men flot ser garnet da ud, fra da Arne havde twist på toupeen.

Nårh ja. Så kan man jo her et godt stykke inde i det nye årtusinde naturligvis også finde Viggo Rasmussens Eftf. på Facebook - og på World Wide Web med www.viggoras.dk.

Der var engang - og det er der stadig.

Velkommen både her, i butikken og på værkstedet.
Næringsbrev Viggo Rasmussen
Holger og Svend Aage, som var Viggo Rasmussens første efterfølgere.
I dag sørger cykelmekaniker Arne Christensen (tv) og Viggo Rasmussens efterfølgers efterfølger, indehaver Finn Christensen (th) for den daglige drift. Men de sørger også for, at forretningens velkendte service bringes videre i Viggo Rasmussens ånd.
Denne hjemmeside, tekster og fotos - inkl. eventuelt manipulerede billeder - er udarbejdet af Jonas Vestfalen - www.freelancejournalisten.dk